İstanbul Lisesi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sene uygulamaya koyduğu, “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” gereği, bulunduğu okulda 5 yıllık görev süresini dolduran müdürlerin zorunlu yer değiştirme suretiyle atanmaları neticesinde, İstanbul Lisesi Müdürlüğü'ne 2005 yılından bu yana bu görevi yürüten Adnan Ersan’ın yerine Vefa Lisesi Müdürü Dr. Sakin Öner atanmıştır. 

Otuz yılı aşkın süredir eğitim alanında hizmet veren Dr. Sakin Öner, köklü eğitim kurumlarında üstlendiği idari görevler ve akademik alanda yürüttüğü çalışmalarla tanınan bir eğitimcidir. Kendisinin görev süresi boyunca, İstanbul Lisesi’nin vizyonunu destekleyen ve güçlendiren çalışmaların devam edeceğine dair inancımız tamdır. 

2004-2010 yılları arasında İstanbul Lisesi Müdürlüğü görevini layıkıyla yerine getiren, örnek kişiliği ve üstün hizmetleri ile İstanbul Lisesi’ne çok parlak bir dönem yaşatan Adnan Ersan’a teşekkürlerimizi sunar, devlet memuriyetinden emekli olarak katıldığı saygıdeğer Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndaki görevinde başarılar dileriz.

 
A- Genel Çalışmalar:

Prof. Dr.Mahir Vardar, Prof. Dr.Mehmet Şükrü Tekbaş, Kemal Kafadar ve mütevellimiz Erhan Erdoğan’ın 2010 Şubat ayı içinde Hamburg’da gerçekleştirdikleri temaslar sonucunda, 2011 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya’da öğrenci değişim programının hayata geçirilmesi gündeme gelmiştir. 

“Gelibolu’nun Gözyaşları” isimli öğrenci değişim projesi, bir zamanlar karşı cephelerde savaşmış olan ülkelerin gençleri arasında geçmişte yaşananların ve yapılan yanlışların her zaman hatırlanması, ancak bir daha tekrarlanmaması için, kültürel farkındalık, hoşgörü ve anlayışın oluşturulmasını amaçlamaktadır. 

Yeni Zelanda’da eğitim veren Rangitoto College, Avustralya’da eğitim veren the Hutchins School ve St. Michael’s Collegiate isimli okullarla İstanbul Lisesi arasında yapılacak olan öğrenci değişim programının ilk aşamasının 2011 yılının Mart ayında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelecek olan öğrenciler, İstanbul Lisesi öğrencileri tarafından ağırlanacak, her iki ülkenin gençleri, ortak tarih çalışmalarına imza atacak, söyleşiler düzenleyecek ve atalarını anmak üzere Çanakkale’de bir tören yapılacaktır. Değişim programının ikinci aşamasında ise İstanbul Lisesi öğrencileri 2011 senesinin Nisan ayında Yeni Zelandalı ve Avustralyalı öğrencilere misafir olacaklar, 25 Nisan’daki Anzac Günü törenlerine katılacaklardır. 

Yeni Zelanda Büyükelçiliği Müsteşarı Llewelynn Roberts, proje ile ilgili detayları görüşmek ve İstanbul Lisesi ile ilgili bilgi almak amacıyla 19 Mart 2010 tarihinde, Gazi İşleri Bakanı Judith Collins ise, 25 Nisan 2010 tarihinde Çanakkale’de gerçekleştirilen Anzak Törenleri sonrasında, 26 Nisan 2010 tarihinde Lisemizi ziyaret etmişlerdir. Ayrıca, 7 Ekim 2010 tarihinde, Avustralya Büyükelçisi Peter Doyle İstanbul Lisesi’ne bir ziyaret gerçekleştirerek, projeyle hazırlıkları ile ilgili bilgi almıştır. 

Vakfımızın yoğun destekleriyle hayata geçecek olan bu barış ve saygı projesinin yakın gelecekte Almanya’dan okulların da katılımıyla uluslararası bir hüviyet kazanması ve nesiller boyu süren bir gelenek oluşturarak dünyaya örnek teşkil etmesi önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu projenin asıl mimarı olan değerli mütevellimiz Erhan Erdoğan kardeşimize huzurunuzda teşekkür ederiz. 

24 Kasım Öğretmenler Günü, geçmiş senelerde olduğu gibi Vakfımızın ev sahipliğinde İstanbul Lisesi ve Vakfımız Eğitim Kurumları’nın idareci ve öğretmenleri ile Okul Aile Birliği üyelerinin katılımıyla 125.Yıl İlköğretim Okulumuzda kutlanmıştır. 

16-20 Mart 2010 tarihleri arasında, Köln’de düzenlenen “Didacta Eğitim Teknolojileri” fuarına, Vakfımızın katkılarıyla, İstanbul Lisesi’nin idareci ve öğretmenlerinden oluşan beş kişilik ekip, İELEV Eğitim Kurumları idareci ve öğretmenleri ile birlikte katılmışlardır. 

Vakfımızın kurduğu okulların da katılımıyla büyüyen camiamız içindeki ilişkilerin giderek yakınlaşması ve derinleşmesi çok sevindiricidir. Lisemiz ve Vakıf okullarımızın yöneticileri ile öğretmenleri arasındaki yakınlık bu eğitim yuvalarının tamamına olumlu yansıyacaktır.

 
B- Üniversite Giriş Sınavları:
 

Her sene olduğu gibi bu sene de öğrencilerimiz üniversite giriş sınavında başarılı sonuçlar almıştır. 2010 yılında İstanbul Lisesi’nden 174 öğrenci mezun olmuştur. Bunlar arasından 151 öğrenci yükseköğrenim programına yerleşmiş, 8 öğrenci yükseköğrenim programına yerleştirilememiş, 7 öğrenci sınava girmemiş, 8 öğrenci ise tercih formu vermediğinden yerleştirme işlemine alınmamıştır. Bu öğrencilerden bir kısmı eğitimlerine yurt dışında devam edeceklerini belirtmişlerdir. 

2010 ÖSS sonuçlarına göre mezunlarımızın girdiği üniversiteler: 

 Boğaziçi Üniversitesi

43 

 İstanbul Teknik Üniversitesi

25 

 İstanbul Üniversitesi

17 

 Sabancı Üniversitesi

 8 

 Koç Üniversitesi

 7 

 Marmara Üniversitesi

 5 

 Özyeğin Üniversitesi

 5 

 Ortadoğu Teknik Üniversitesi

 4 

 Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi

 4 

 Trakya Üniversitesi

 3 

 Bahçeşehir Üniversitesi

 3 

 Kocaeli Üniversitesi

 3 

 Galatasaray Üniversitesi

 3 

 Acıbadem Üniversitesi

 2 

 Yıldız Teknik Üniversitesi

 Uludağ Üniversitesi

 2 

 Bilkent Üniversitesi

 2 

 Dokuz Eylül Üniversitesi

 2 

 İstanbul Bilim Üniversitesi

 1 

 İstanbul Medipol Üniversitesi

 1 

 Abant İzzet Baysal Üniversitesi

 1 

 Ankara Üniversitesi

 1 

 Gülhane Askeri Tıp Akademisi

 1 

 İstanbul Şehir Üniversitesi

 1 

 Namık Kemal Üniversitesi

 1 

 Hitit Üniversitesi

 1 

 Süleyman Demirel Üniversitesi

 1 

 Yeni Yüzyıl Üniversitesi

 1 

 Yakın Doğu Üniversitesi

 1 

 Tercih Formu Vermeyenler

 8 

 Üniversiteye Giremeyenler

 8 

 Sınava Girmeyenler

 7 

 Toplam

 174 




 İEL mezunu kardeşlerimizin fakültelere göre tercihleri ise şöyledir:

 Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri

70 

 Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri

36 

 İşletme ve İktisat Fakülteleri

22 

 Hukuk, Siyasal Bilgiler ve Uluslararası İlişkiler Fakülteleri

 Diğer Fakülteler

16 

 Toplam

151 

 

Üniversitelere giriş sınavı sonucunda İstanbul Lisesi öğrencisi Cihan Mercan TS-1, TS-2, Almanca Dil 1-2-3 dallarında Türkiye birincisi olmuştur. Kardeşimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. 

Bu başarılı sonuçların alınmasında emeği geçen İstanbul Lisesi idareci ve öğretmenlerini tebrik eder, öğrenci kardeşlerimize desteğimizin her zaman devam edeceğini ve başarılılarının sürekli olacağına inancımızı belirtiriz.
 

 C- Abitur:
 

Abitur Diploma Töreni her sene olduğu gibi yine Alman Başkonsolosluğu’nda yapılmış, öğrencilerin diplomalarıyla birlikte 1970 mezunlarına da Vakfımızın Almanca Bölüm Başkanlığı ile birlikte hazırladığı sembolik 40.Yıl Diplomaları “Ehrendiplom” verilmiştir. 

Bir taraftan son derece yoğun ve yorucu bir ÖSS süreci yaşayan öğrenci kardeşlerimiz 9 yıldan bu yana uygulanan Abitur eğitim programı ve sınavlarında da Almanya genelinin üstünde bir başarı elde etmektedirler. Bu başarı Almanya’nın okulumuza ilgisini artırmakta gerek siyasiler gerekse yüksek bürokrasi arasında tanınırlık derecesini yükseltmektedir. Her yıl İstanbul Erkek Lisesi’ni ziyaret eden devlet adamlarının, akademi dünyası ve bürokrasinin üst düzey temsilcilerinin sayısı hissedilir ölçüde yükselmektedir. Bu ilgi ve prestijin lisemizi ilgilendiren konularda somut faydalara dönüşmesi için yaptığımız çalışmaların sonuçlarını günü geldikçe siz değerli mütevellilerimiz yanında tüm camiamıza duyurmaktan zevk alacağız.

 Abitur İstatistikleri 
(2002-2010)
     

Öğretim
Yılı

Abitur
Başvurusu

Yazılı Sınava
Hak Kazanan

Sözlü Sınava
Hak Kazanan

Sınavı
Başaranlar

Not Ortalaması
(4 üzerinden)

 2002

110

 108

 74

 74

 2,80

 2003

128

 128

 116

 113

 2,44

 2004

98

 98

 88

 88

 2,57

 2005

143

 142

 108

 107

 2,74

 2006

76

 76

 71

 70

 2,49

 2007

72

 72

 67

 66

 2,63

 2008

120

 115

 93

 90

 2,64

 2009

145

 136

 121

 119

 2,79

 2010

123

 121

 116

 115

 2,71


D- İstanbul Lisesi’ne Giriş:
 

İstanbul Lisesi, liselere giriş sınavları sonucunda aldığı 180 öğrenciyle bu sene de ülkemizin en başarılı gençlerini camiamıza kazandırmıştır. 

2009 yılında 489,753 olan taban puan, 2010 yılında 498,969’a yükselmiştir. Türkiye genelinde 1 milyon 30 bin öğrencinin girdiği sınavda, İstanbul Lisesi’ne 180. (son sıra) olarak giren öğrenci 1123. sırada yer almaktadır. 

Dileğimiz bu başarının üniversitelere giriş sınavında da sürdürülmesidir.
 

E- Diğer Başarılar:
 

Federal Almanya’da yapılan, Almanya’nın ülke dışında destek verdiği 135 okulun katıldığı ve altı ödülün verildiği “Matematik Yarışması”nda İstanbul Lisesi öğrencileri ilk beş ödülü almaya hak kazanmışlardır. 

Kadıköy Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “3. Geleneksel İngilizce Münazarası”nda İstanbul Lisesi öğrencileri bir kere daha 1. olmuşlardır. 

Doğuş Üniversitesi tarafından düzenlenen “8. İstanbul Liselerarası Matematik Yarışması”nda İstanbul Lisesi öğrencileri 1. olmuşlardır. 

Tübitak tarafından düzenlenen “Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması”nda İstanbul Lisesi öğrencileri Matematik projesi dalında 1. olmuşlardır. 

Kazakistan'da düzenlenen “Fizik, Matematik, Bilişim Teknolojileri Olimpiyatları”nda İstanbul Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Yiğit Yargıç dünya 2. si olmuştur. 

Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen “Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları”nda İstanbul Lisesi hazırlık sınıfı öğrencisi Mehmet Efe Akengin Türkiye 1.si olmuştur. 

Tüm öğrenci kardeşlerimizi gönülden tebrik ediyor, üniversite öğrenimlerinde de başarılarının devamını diliyoruz.

 
F- Destekler:
 

Vakfımız bu sene de okulumuzun 19.Kültür Haftası organizasyonuna maddi ve manevi destekte bulunmuştur. 

Bunun yanı sıra, 7.’si düzenlenen ve Vakfımızın her yıl olduğu gibi ana sponsorluğunu üstlendiği “İstanbul Lisesi -Liselerarası Kısa Film Yarışması” 25 farklı ilden katılan 124 filmle alanında en geniş kapsamlı yarışma olmayı sürdürmüştür. Yarışmanın sembolü olan Altın Boğa’yı Şişli Terakki Lisesi kazanmıştır. 

Organizasyonda görev alan öğrenci kardeşlerimizin özverili çalışmaları ve bayrağı başarı ile bir sonraki döneme devrederek bu önemli etkinliği geleneğe dönüştürmeleri yarışmaya olan ülke çapındaki ilgiyi açıklamaktadır. 

İstanbul Lisesi Zeyyad Baykara Spor Salonu tadilat işleri Vakfımız tarafından yaptırılmış olup, bu vesileyle Türkiye Basketbol Federasyonu yetkililerinin teftişi sonucunda bu sene II. Lig’de mücadele eden İstanbulspor Basketbol A Takımı’nın bu salonda maçlarını yapmasına izin verilmiştir. 

Yine Lise binası içerisindeki atölyeler ile uzun yıllardır yenilenmemiş olan sıhhi tesisat ve ses sistemi Vakfımızın katkısıyla yenilenmiştir. 

Vakfımız İstanbul Lisesi’ne bu dönemde, her zaman olduğu gibi manevi desteğinin yanı sıra maddi desteğini de devam ettirmiştir. 1 Eylül 2009 - 31 Ağustos 2010 tarihleri arasında lisemize yaptığımız yardımların tutarı 445.005,32 TL’yi bulmuştur.
 

 KONU

 TL

 Pansiyon binası giderleri

 77.878,66 

 Kültür Haftası

 86.759,61 

 Spor Salonu tadilatı

 24.500,00 

 Sıhhi tesisat ve atölye tadilatı*

 20.500,00 

 Ses Sistemi

 40.379,00 

 Çanakkale Töreni

 9.020,00 

 Diğer günlük harcamalar

 185.968,05 

 TOPLAM

 445.005,32 

* Toplam iş bedeli 63.810 TL olup 31.08.2010 tarihine kadar 20.500 TL harcama yapılmıştır.

Vakfımızın 1996 yılından 2010 yılının Ağustos ayına kadar İstanbul Lisesi'ne yapmış olduğu yardımların dökümü aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır:
 

Yıllar

 Gerçekleşen Harcama Tutarı

 TL.

 EURO karşılığı

 1996

26.465 

264.653 

 1997

94.924 

558.377 

 1998

28.376 

97.848 

 1999

60.880 

140.441 

 2000

111.384 

188.879 

 2001

71.284 

66.068 

 2002

54.551 

34.961 

 2003

39.380 

24.467 

 2004

75.562 

41.819 

 2005

326.857 

202.175 

 2006

319.793 

184.193 

 2007

838.385 

471.022 

 2008

451.726 

241.412 

 2009

416.418 

193.512 

 2010*

283.537 

144.484 

 

3.199.522 

2.854.311 

 * 2010 yılı katkı tutarı Ocak-Ağustos arasındaki 8 aylık dönemi kapsamaktadır.

Copyright © 2024, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı | Her Hakkı Saklıdır. | Site: İkipixel

Logo